Passiflora herbertiana / Potloodventer passiebloem

Forum voor planten gerelateerde infosheets.
Ragecrusher
Beheerder
Berichten: 4307
Lid geworden op: do 14 jan 2010, 14:15
Antispam: Nee
Locatie: Oost-Vlaanderen/België
Contacteer:

Passiflora herbertiana / Potloodventer passiebloem

Ongelezen bericht door Ragecrusher » do 28 okt 2010, 23:04

- Wetenschappelijke/Latijnse benaming:
- Passiflora herbertiana

- Nederlandstalige benaming:
- Potloodventer passiebloem
- Herbert’s passiebloem

- Familie:
- Passifloraceae

- Onderfamilie:
- /

- Land/plaats van herkomst:
- Oost kust van Australië van New South Wales tot Queensland.
- Ook te vinden op enkele eilanden oosten van Australië.
- Door teelt is de plant op meerdere plaatsen in de wereld verwilderd geraakt.

- Biotoop:
- Groeit in tropische en subtropische gebieden.
- Meestal te vinden langs woudranden en open plekken in het woud in vochtig tot natte ondergrond.

- Omschrijving/beschrijving plant:
- De potloodventer passiebloem is van nature een klimmende plant. Hij kan op één seizoen, enorme proporties aannemen en zich tot hoog in andere planten vlechten.
- Hoewel het een klimmer is, is het geen wurgplant of liaan. De plant geeft zijn hechtboom voldoende ruimte en gaat zich niet steeds strakker rond de stam wringen. Daarbovenop gaat de herbertiana vaak dood bovengronds aan droogte. De wortels blijven dan intact en schieten terug uit volgend nat seizoen.
- De plant heeft enigszins hoekige stengels die pas op latere leeftijd een rondere vorm krijgen. Hoewel de plant meestal geen echte stamvorming krijgt, kunnen tropische exemplaren van meerdere jaren oud wel houterige stengels krijgen van 2 à 4 cm in diameter.
- Vanuit de stamstengels groeien de tot 7 cm lange bladstelen. Deze groeien afwisselend langs een tegenovergestelde kant van de stengel.
Interessant aan deze bladstelen is dat ze aan de bovenkant langs twee zijden een soort klier bevatten die een zoete afscheiding produceert. Vermoedelijk gebeurt dit om symbiose uit te lokken bij mieren. De mieren oogsten de afscheiding en ondertussen beschermen ze de plant van onder andere rupsen en andere schadelijke dieren.
Mogelijk worden op deze manier zelfs de bloemen bestoven door mieren.
- Het blad van de potloodventer heeft twee vormen. Uit het bladoksel ontspringen de ranken waarmee de Passiflora zich vasthecht. Deze ranken krullen zich rond elk mogelijk object in hun buurt.
De volwassen vorm van het blad heeft wat weg van een klimopachtige vorm. Het blad is 3 lobbig, donkergroen en circa 11 cm groot.
De jonge vorm is quasi hetzelfde, echter is deze kleiner en mist de meest naar voor uitstekende lob. Deze heeft vaak een blauwgroene kleur.
- De bloemen kleuren van witgeel naar geel om zo over te gaan in oranje en zijn een 5 cm tot 8 cm breed.
De vijf kelk en kroonbladeren wisselen elkaar af, wat de bloem een stervormige figuur geeft. De corona (draadachtige gekleurde blaadjes) zijn bij de herbertiana niet spectaculair zoals bij vele andere passiebloemen. De corona bestaat uit een rij van ongeveer 1 cm lange, rechtopstaande draden.
Het voornaamste echter aan de bloem zijn de ver vooruitstekende stampers en meeldraden.
- De vruchten van de potloodventer zijn groen met witte stippen en eivormig. De vruchten worden tot 7 cm lang.
Passiflora herbertiana - volwassen blad.jpg
Passiflora herbertiana - Jong blad.jpg
- Lengte/grootte:
- Lengte 5 tot 7 meter.
- In de huiskamer aanzienlijk kleiner.

- Leeftijd:
- Onbekend
- Kan enkele jaren in de huiskamer overleven.

- Huisvesting/inrichting:
- De passiebloem is het best te huisvesten in een subtropische kas of serre met een koude periode. Kan ook op de vensterbank en in de lente en zomer kan die buiten staan.
- Als substraat gebruikt men best een mengeling van 30% scherp zand, 20% leem en 50% turf. Daarbij kan ook nog een kleine hoeveelheid perliet of vermiculiet toegevoegd worden.
- Het is belangrijk de Passiflora de nodige steun te geven. Zorg dus dat de plant kan klimmen langs takken, twijgen of andere materialen. De dikte van het materiaal mag verschillen van een dunne draad tot een pols in dikte, variatie geeft de plant meer steun.

- Temperatuur/jaarcyclus (dag/nacht):
- Temperatuur zomer 20° tot 30° Celsius, overleeft ook hogere temperaturen mits voldoende vochtigheid. In de nacht is een temperatuurdaling van circa 5° Celsius voldoende.
- Temperatuur winter 6° tot 10° Celsius.

- Belichting/dagcyclus (UV benodigdheden):
- Veel belichting in de vorm van (kunstmatig) zonlicht en daglicht/lamp.
- Verlichtingsduur zomer 14/10 of 12/12 cyclus.
- Verlichtingsduur winter 10/14 of 12/12 cyclus.

- Luchtvochtigheid/watersamenstelling:
- Overdag 60% tot 80% RV en ’s nachts 75% tot 90% RV.
- Dagelijks of tweedagelijks de plant sproeien met lauwwarm regenwater.
- Sproei de plant enkel tijdens de lente en zomer en nooit tijdens hevig zonlicht, zo kan de plant verbranden. Bij voorkeur in de ochtend of avond besproeien.
- Begiet het substraat met licht alkalisch (1/3 regenwater en 2/3 leidingwater) lauwwarm water.
- Laat het substraat in de zomer nooit volledig uitdrogen. Het mag vochtig tot geregeld nat komen te staan. Houdt het substraat in de winter lichtvochtig tot droog.

- Voeding/vitaminen/mineralen:
- De Passiflora herbertiana groeit in het wild op verschillende soorten bodems. Hierdoor is het vaak moeilijk een ideale voeding te vinden.
- In de lente kan er best éénmaal bij het begin van de groei wat vloeibare mest toegevoegd worden. In de zomer kan dit nog 2 à 3 maal herhaald worden.
- Tijdens de rustperiode (winter) mag de plant in geen geval bemest worden.

- Geslachtsonderscheid:
- De potloodventer passiebloem is tweeslachtig en bevat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen.
Passiflora herbertiana - bloem 3.jpg
- Bevruchting:
- De herbertiana is een zelfbestuivende passiebloemsoort. Dit houdt in dat een plant en bloem zichzelf kan bestuiven met behulp van bijvoorbeeld insecten of mensen. Je hebt dus maar één enkele plant nodig voor de voortplanting. Niet te verwarren met zelfbevruchting, waarbij geen hulp van derden nodig is.
- Indien insecten de plant niet kunnen benaderen, kan er met een penseel een bestuiving plaatsvinden. Door de rijpe meeldraden aan te raken komt er stuifmeel of zaadcellen vrij. Dit stuifmeel moet op zijn beurt op de stampers worden gewreven voor bevruchting.
Passiflora herbertiana - bloem 2.jpg
Passiflora herbertiana - bloem 4.jpg
- Zaaien/stekken:
- De plant kan zowel gezaaid als gestekt worden. Zaaien is de eenvoudigste manier.
- De rijpe zaden van Passiflora herbertiana zijn circa 3 à 4 mm lang. Zwartbruin en met een kraterachtig oppervlak.
- Vooraleer de zaden te gaan zaaien moeten ze eerst een vijftal dagen weken. Dit doet men best in melk of sinaasappelsap.
- Nadien kunnen de zaden in een goede zaaigrond worden geplaatst. Dek de zaden af met een laagje grond, dezelfde dikte als het zaad.
- De zaden moeten op een zo constant mogelijke temperatuur gehouden worden. Tussen de 19° en 24° Celsius is het meest ideaal voor ontkieming. Houdt het substraat steeds goed vochtig en de luchtvochtigheid tussen de 80% en 100% RV.
- De kiemtijd van Passiflora soorten is zeer onregelmatig. Dit kan gaan van één week tot één jaar. Geduld is dus wel vereist.
- Eens er een kieming plaatsvindt is het belangrijk voldoende licht te geven. Bij voorkeur natuurlijk licht. Indien dit niet mogelijk is kan ook met voldoende kunstmatig licht gewerkt worden in de vorm van tl lampen.
- Het is zeer belangrijk de ruimte geregeld te luchten zodat er luchtverversing plaatsvindt. Dit om schimmels te voorkomen waar jonge kiemplanten snel ten prooi aan vallen.
- Op het moment dat de twee eerste echte blaadjes verschijnen, mag de nieuwe plant al verpot worden. Ga op dit moment ook de temperatuur enkele graden verlagen om een te snelle groei te voorkomen. Verpot de zaailingen gewoon op dezelfde diepte als voor het verpotten. Als ze na het verpotten voorover hangen, kan je ze het best zo laten en je zult zien dat ze weer gewoon opleven. Maak je geen zorgen als er een lichte kink in de stengel zit, deze zal verdwijnen zodra de plant ouder en sterker wordt.
Passiflora herbertiana - Vrucht.jpg
- Overige (weetjes/nieuws/kweekvormen):
- Passiflora herbertiana wordt in het Nederlands potloodventer genoemd omdat zijn geslachtsdelen zo ver naar voor uitsteken. De connectie met een exhibitionist, ook wel potloodventer genaamd is dan niet ver te zoeken.
- De naam passiebloem is vermoedelijk afkomstig van Spaanse missionarissen. Deze gebruikten de bloemen om het verhaal van Jezus Christus over te brengen aan de oorspronkelijke Amerikanen.
Er zijn zelfs verhalen dat de Passiflora zich rond het kruis van Christus had gewonden. Dit is uiteraard pure onzin daar de eerste passiebloemen pas in de 16de eeuw ontdekt zijn in Zuid-Amerika.
- Wist je dat er ongeveer 500 passiebloem soorten bekend zijn en daarvan maar 3 uit Australië komen. Al de overige soorten zijn afkomstig uit de tropen in Amerika. Ook zijn er enkele soorten bekend die afkomstig zijn uit Azië.
- De Australische passiebloemen worden steeds populairder in de handel. Dit omdat ze het vaak beter doen in de huiskamer dan andere passiebloemen en met beetje hulp krijg je er lekkere vruchten van.
- De passievruchten van de potloodventer passiebloem zijn eetbaar, maar ook één van de lekkerste passievruchten die er zijn. Ook geuren ze lekker, vermoedelijk om aantrekkelijk te maken voor dieren die ze eten en zo de zaden verspreiden.
In hun natuurlijk verspreidingsgebied worden de vruchten graag gegeten door de Aboriginals.
- Veel Passiflora soorten zijn belangrijke waardplanten voor vele rupsen van vlindersoorten.

- LET OP (aanschaf/ziektes/misvorming):
- Er bestaan zoveel Passiflora hybrides dat bij de aanschaf het vaak moeilijk is pure wilde soorten te bemachtigen. Voor primaire soorten kan men best kijken bij gespecialiseerde kwekers.
- Passiebloemen zijn gevoelig voor schimmelaanvallen op gekwetste plekken. Via voldoende ventilatie kan dit grotendeels voorkomen worden.

- Bron/medewerking:
- Thomas Matthys (Ragecrusher)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Ragecrusher
Beheerder
Berichten: 4307
Lid geworden op: do 14 jan 2010, 14:15
Antispam: Nee
Locatie: Oost-Vlaanderen/België
Contacteer:

Passiflora herbertiana / Potloodventer passiebloem

Ongelezen bericht door Ragecrusher » di 02 nov 2010, 23:15

Update 02/11/2010 om 23.15 uur.

Bij deze is de eerste plantensheet af. Feestje. :lol:

Voor meer info of opmerkingen van eigen ervaring, post maar raak. ;)

Gebruikersavatar
Eco-physiologist
Paleosuchus
Berichten: 288
Lid geworden op: ma 29 jun 2009, 22:36
Antispam: Nee
Locatie: Elburg,Nederland

Passiflora herbertiana / Potloodventer passiebloem

Ongelezen bericht door Eco-physiologist » za 01 okt 2011, 05:55

Interessant stukje Tom al viel ik bijna ,(weer) in slaap haha. nee serieus.. dat er ook mensen zo lang over vegatatie en of plantsoorten kunnen schrijven zeg, is dat al jouw materiaal, dan ben je een encyclopedie dus eigenlijk ...

Nee maar Potloodventer he.. hmm, zo noemde mijn vriendin mij ook wel es .... zeg.daarom voel ik me wel verwant met deze vruchtdrager ...maar ik moet zeggen na t lezen en geinstrueerd krijgen van artikelen uit Wageningen en Biodiversiteitsverdragen ,ben ik er wel voor om ook vooral Tropische en andere Sub-exoten te gaan beperken uit de West-Europese import ... waarom ? Simple ze gaan hier een eigen leven leiden en verdrukken inheemse soorten , kijk maar naar de Amerikaanse Vogelkers, en de Japanse duizendknoop, niet te bestrijden gewoon ..
Zo wil Bosbeheer hier en in Belgie nu de Am, Zomerden eruit hebben de Douglasspar en nog een paar van die Amerikaanse Aliens...

hee mooie foto's ook zeg, juist van die bloemen, fraai hoor.....

grM
De mensheid,maakt meer kapot dan je lief is .Wanneer gaan we doen aan mens- ipv natuurbeheer?

Jan Paul
Beheerder
Berichten: 916
Lid geworden op: zo 26 apr 2009, 13:38
Antispam: Nee

Passiflora herbertiana / Potloodventer passiebloem

Ongelezen bericht door Jan Paul » za 01 okt 2011, 08:17

Hey cool Thomas, mooie sheet ook, nog 499 te gaan dus je bent er bijna :lol:

Ragecrusher
Beheerder
Berichten: 4307
Lid geworden op: do 14 jan 2010, 14:15
Antispam: Nee
Locatie: Oost-Vlaanderen/België
Contacteer:

Passiflora herbertiana / Potloodventer passiebloem

Ongelezen bericht door Ragecrusher » za 01 okt 2011, 09:11

Die sheet staat hier al een jaar. :lol:
Zou hem eigenlijk alweer kunnen updaten, maja tijd vinden. :)

Heb de sheet trouwens gemaakt op basis van eigen kennis en uiteraard opzoekwerk.
Heb de plant zelf ook staan, hij is verleden maand (september) eindelijk overgegaan van juvenile blad naar adult blad. Wel interessant om die verandering te zien en vooral hoe snel dat gaat.

Plaats reactie